La intel·ligència artificial ha permès identificar les poblacions de llenties silvestres més resistents a la malaltia del rovell, causada pel fong Uromyces fabae. Aquesta malaltia provoca taques circulars de color marró a les plantes, defoliació i pot arribar a causar la mort.
L’equip científic que va fer l’estudi es va proposar de trobar no només aquelles poblacions resistents a aquest fong, sinó també aquelles que ho podrien continuar sent en diferents escenaris de canvi climàtic. L’objectiu és poder protegir-les perquè, arribat el moment, puguin hibridar-se amb els cultius comercials que actualment s’estan utilitzant per dotar-los d’aquesta resistència.
Segons la investigació, aquestes poblacions de llenties estan situades en països de la riba mediterrània i, en concret, en zones properes al litoral o bé en illes. A l’Estat espanyol, l’única població d’espècie silvestre ultra-resistent al rovell es troba al Parc Nacional de Sierra Nevada. L’estudi s’ha dut a terme durant tres anys i ha partit de la recollida de dades de camp al llarg de més de 10 anys per part d’ecòlegs i biòlegs de l’Institut d’Agricultura Sostenible (IAS), pertanyent al CSIC. També hi ha participat el Centre Universitari U-tad, la Universidad Rey Juan Carlos i la Universidad Politécnica de Madrid.
Segons les conclusions, i si les prediccions dels models de canvi climàtic per a l’any 2040 són precises, Aragó, el sud-est peninsular i Andalusia Oriental són les regions que es veurien més afectades per al rovell. En aquest sentit, la conservació de parents silvestres de les llenties, forma part de l’estratègia de la Unió Europea per combatre les conseqüències del canvi climàtic en l’agricultura.
Pots llegir les conclusions de l’estudi a la revista Frontiers in Plant Science >>