Conreant verdures pluriennals

L’agricultura es basa essencialment en el conreu de plantes anuals, ja sigui al camp o a l’hort. A més, la tendència de l’últim segle ha estat una reducció massiva de les espècies i varietats que conreem i mengem, fet que porta conseqüències per a la salut del sòl i fins i tot de nosaltres mateixos. Un model alternatiu podria ser el del “bosc comestible”, un sistema d’alta biodiversitat i compost principalment de plantes pluriennals. Però quin és l’interès d’introduir més plantes d’aquesta mena als nostres espais i quin rol hi juguen?

Per Mark Biffen i Gisela Mir Viader.

Quan parlem de plantes pluriennals que ens proporcionen aliment de seguida pensem en els arbres fruiters, que ens van donant collites any rere any amb poques intervencions per part nostra. Però també podríem parlar de moltes altres plantes arbustives i herbàcies que cada cicle treuen noves fulles, flors o fruits que podem consumir i que continuaran vivint durant diversos anys.

De fet, sota el paraigua de les plantes pluriennals trobem vegetals de fulla perenne i de fulla caduca i les plantes vivaces. L’arrel de les vivaces segueix viva però no tenen part aèria en algun moment de l’any, molt sovint a l’hivern però també de vegades a l’estiu, com és el cas de les carxoferes i les cebes.

Algunes d’aquestes verdures perennes són conegudes en els horts d’avui dia, com les carxoferes que dèiem o els cards, per exemple. Altres ho havien estat antigament i ara només les coneixem com a plantes silvestres: les escurçoneres, el sarró, varietats de “col perpètua”, etcètera. I finalment algunes altres són conegudes i conreades a altres llocs del món però adaptables al nostre clima, com és el cas de les xaiotes i el mitsuba.

Pots llegir aquí tot l’article: horta_65_agrocultura_baixa_vincles.pdf

Si vols, pots comprar la revista en format paper a través de la nostra botiga digital clicant aquí.

Si en canvi la vols comprar en format digital, pots fer-ho a través del portal iquiosc.cat.