Aquest 2024 farà deu anys que l’associació Connecta Natura va començar a treballar a favor de la biodiversitat cultivada. L’entitat abraça l’àmbit de les comarques de l’interior de Castelló i, després d’una dècada, està plenament consolidada com a entitat dedicada a la recuperació i conservació de les varietats locals valencianes.
Text d’Iris Verge Ferrer. Imatges de Connecta Natura
Connecta Natura és una associació sense ànim de lucre que, des del 2014, treballa a les comarques de l’interior de Castelló amb la voluntat de sensibilitzar, recuperar i conservar la biodiversitat cultivada valenciana, com també per a la promoció de la conservació de la biodiversitat silvestre, el desenvolupament rural agroecològic, l’agroecologia i l’educació i sensibilització ambiental. Uns objectius diversos i ambiciosos, però necessaris en el context de les zones rurals del País Valencià, les quals destaquen tant per la seua riquesa ambiental i cultural, com per l’alarmant procés de despoblament que estan patint.
Una pèrdua de biodiversitat agrària alarmant a Castelló
I és que la regió s’enfronta a un greu procés d’abandonament del sector agrari, que comporta la degradació dels paisatges d’aquest territori, i també a una alarmant pèrdua de varietats tradicionals de cultiu i el corresponent coneixement tradicional associat. És urgent la posada en marxa d’accions per a la seua conservació, per evitar-ne la pèrdua imminent.
Amb els seus deu anys de trajectòria, l’associació ha variat molt quant a les tasques dutes a terme i focalització dels esforços. Després de passar per projectes més vinculats amb els voluntariats ambientals, com són els projectes Lligabosc i Ofegabous, l’associació va decidir valorar la gestió agroecològica com a motor d’educació ambiental i de consciència del territori. D’aquí va nàixer el projecte Mosaics de Vida, que promou la recuperació del paisatge en mosaic, típic de les regions mediterrànies.
A partir d’aquí, l’any 2019, s’inclou una línia de treball pel que fa a la recuperació de varietats tradicionals de cultiu arran del treball de final de màster de Pau Agost-Andreu focalitzat en la riquesa de varietats fruitals tradicionals de la Serra d’Espadà. Des d’aleshores ençà, l’associació està treballant en la prospecció, conservació i revaloració de les varietats de les comarques del nord del País Valencià.
Conservar les varietats a camp
Connecta Natura disposa d’una finca on multiplica les varietats de fruiters localitzades, per generar-ne còpies que es conserven en una col·lecció pròpia i es planten en parcel·les de sòcies col·laboradores. Les llavors d’hortalisses es conserven en un banc de llavors, des d’on es produeix planter que es reparteix entre les sòcies col·laboradores, que s’encarreguen de cultivar les varietats i retornar llavors al banc.
L’associació fa fires, jornades i tallers per les zones rurals de les comarques castellonenques per promocionar la diversitat agrícola local i compartir coneixements amb les persones del territori sobre la recuperació, cultiu i conservació de les varietats dels seus pobles. Fruit d’aquestes activitats, el 2022 va prendre forma la primera xarxa ciutadana per a la recuperació de la biodiversitat cultivada d’aquesta zona: la Xarxa de Guardianes de Varietats i Coneixements de les Comarques de Castelló.
Al mateix temps, es va llançar el Pacte per les varietats i coneixements agrícoles tradicionals, un text que recull les necessitats i demandes de les persones habitants de les zones rurals i busca sumar el compromís d’altres entitats, tant públiques com privades, per a la recuperació del patrimoni agrícola d’aquestes comarques.
Com es pot entendre, en aquests deu anys de trajectòria, l’associació s’ha fet un lloc com a entitat de referència del territori. Contraposant les lògiques de centralització, Connecta Natura ha treballat estretament amb molts indrets en risc alt o molt alt de despoblament. A partir dels programes en què participa, on la tasca de recerca té tanta importància com la difusió i la generació d’espais de trobada, s’han portat a terme tot tipus de tallers, formacions, xerrades, jornades de treball, degustacions, voluntariats, activitats i publicacions arreu de les zones rurals del nord del País Valencià.
La conservació de les varietats tradicionals de cultiu al nord del País Valencià
El vincle emotiu pel territori és el principal motor d’acció de l’associació i això ha fet que es mire amb moltes ganes i il·lusió l’horitzó que s’obri quan es recuperen varietats tradicionals i quan la ciutadania participa d’aquesta tasca. Amb aquest article, es vol fer un balanç dels èxits que hem aconseguit des de 2021, possiblement xicotets, però definitivament emotius. (…)
Aquest article encara no està tot disponible al nostre web.
- La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
- Està publicada per l’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics.
- Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://bit.ly/AC95
- O compra’l en format paper a https://bit.ly/AC95p
- També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/