Redacció
A principis d’any saltava als mitjans de comunicació la notícia de la contaminació per transgènics d’un camp de blat de moro ecològic. El camp en qüestió era al mateix temps el laberint vegetal del Parc Agroecològic de l’Empordà, una proposta innovadora per apropar aquest tipus d’agricultura i les energies renovables a petits i grans. A les comarques tarragonines, la gent de l’Hort de la Sínia ofereix un espai similar a Tamarit; i a Vinyols i els Arcs, un càmping situat en una finca fructícola combina turisme i agricultura.
Fer arribar l’agricultura ecològica a tothom des d’un espai demostratiu i lúdic és l’objectiu principal dels tres parcs agroecològics que fins ara s’han obert a Catalunya. Tots parteixen de situacions diferents i tenen caràcter propi, però han decidit crear una xarxa d’aquest tipus de serveis per donar-se suport mutu i compartir experiències. En Joan Vives, de la finca l’Hort de la Sínia, explica que “primer parlàvem d’anomenar-lo ‘centre d’interpretació de l’agricultura ecològica’, però vam decidir prendre el mateix nom que el de l’Empordà —Parc Agroecològic— per anar unificant i perquè, tot sigui dit, sona millor”. El preu de l’entrada dels dos espais és el mateix: un euro per a menors de 12 anys, i dos euros per a adults. Aquest no és l’únic ingrés econòmic que aconsegueixen; la venda de la producció i també la venda directa en el cas del Parc Agroecològic de l’Empordà, ajuden a fer viable econòmicament les propostes.
A l’Hort de la Sínia, situat a la plana de Tamarit (Tarragona), la font de finançament principal són les visites d’escoles, que des de fa 10 anys hi troben una educació ambiental centrada amb l’entorn característic de la desembocadura del riu Gaià i la finca agrícola. Després de l’interès que mostraven els adults, van decidir oferir una proposta “més integradora”, pensada tant per gent gran com per menuts que tinguin ganes d’observar i aprendre com es gestiona i com funciona un espai agrari integrat en el medi i sostenible ecològicament. És el projecte de Parc Agroecològic. Al llarg de 15.000 metres quadrats, a més de les parcel•les de cultius hortícoles i fruiters, el visitant pot fer un itinerari botànic acompanyat de les espècies de la zona, descobrir una depuradora biològica per reutilitzar les aigües residuals i conèixer la gestió de tot el cicle de compost. Com a bon complement, un corral amb aviram autòcton i, pels més curiosos, un eixam on, a través d’un vidre, es pot contemplar el treball continu de les abelles amb la mel. Algunes plaques solars generen part de l’energia necessària per la finca i també donen aigua calenta.
Des que van obrir el mes de gener, s’hi han acostat sobretot famílies catalanes i també algunes d’aragoneses. Amb l’inici de la temporada estiuenca, l’Hort de la Sínia es beneficiarà de la proximitat dels càmpings de la platja i del turisme que arribarà en massa a passar caps de setmana i vacances. Ja han previst un paquet turístic on s’inclou la visita al Parc, al castell de Tamarit i a la desembocadura del riu Gaià, espai de valor ecològic. Per fer-se conèixer han imprès tríptics en català, castellà i anglès que es repartiran en punts d’informació turística, patronats i càmpings. El curs vinent, a més d’oferir els tallers temàtics habituals a les escoles, també oferiran la visita al Parc perquè se n’aprofitin els alumnes.
A Vinyols i els Arcs —a Tarragona, prop de Cambrils—, M.Rosa Ribés ha adequat la finca agrícola familiar com a càmping. Els visitants poden participar en els treballs que s’hi fan per gestionar els camps sota criteris de producció ecològica i consumir la varietat de productes que ofereix. De les cinc hectàrees en regadiu d’avellaners de Mas Pubill, una part ha quedat destinada a turisme rural. Hi ha arbres fruiters, cítrics, una extensa horta, animals domèstics que proveeixen alimentació i ponis que ajuden a mantenir el nivell d’herba. Dels tres parcs agroecològics és sens dubte el més adreçat al turisme. Casetes de fusta per fer-hi estada, un restaurant vegetarià, fins i tot un llac i una piscina per refrescar-se són els aspectes més atractius que s’entrellacen amb la producció agrícola per oferir un espai molt llaminer.
El Parc com a esquer de la venda directa
Quilòmetres al nord, també prop de la costa, l’Enric Navarro ha combinat aspectes productius, divulgatius i comercials en un parc de 52.000 metres quadrats, a cavall entre el Baix i l’Alt Empordà (Girona). La finca demostrativa està organitzada per espais, amb un itinerari de més de dos quilòmetres senyalitzat i amb panells explicatius que les visites poden anar llegint al seu ritme. Aquí, el pes de la producció agrària és important. De fet, el projecte va sorgir després de barrinar idees per assegurar la viabilitat econòmica de l’explotació. L’Enric argumenta que “anar a mercat és dur i costa molt fer-te un forat entre la variada oferta que ja hi ha i l’escàs nombre de clients que realment compra al mercat”. I així va ser com se li va il•luminar la idea “juga, descobreix i compra, … ecològicament”. De fet, les persones que ho vulguin poden collir la seva verdura a l’hortet petit ja destinat a aquest fi, tot i que els que ho prefereixin poden escollir-la de la botiga del Parc. És una fórmula d’apropar productor i consumidor, trencant la distància existent entre els dos a què porta la vida a ciutat.
Combinar producció estable al llarg de l’any i al mateix temps aconseguir un espai idoni per ser trepitjat i tafanejat per forasters, obliga a jocs malabars en la gestió, que es torna encara més complexa del que és habitual, ja que el Parc combina tant conreus extensius i pastures, com horta i fruiters. A més no tan sols s’ha de tenir tot endreçat i polit, sinó que ha de tenir un aspecte prou curós pels ulls no avesats a les finques agrícoles.
L’hort gran és un dels espais productius visitables; s’hi poden veure les aplicacions de tècniques més professionals que les de l’hortet, els diferents tipus de reg, les eines que s’utilitzen i els productes per al control de plagues i malalties. El laberint de blat de moro és l’espai per perdre’s: camins vegetals que a vegades no porten enlloc, dibuixats entre les rengleres de panís. La contaminació per deriva de pol•len de varietats transgèniques d’un camp veí no ha dissuadit l’Enric de tornar a sembrar-ne d’ecològic: “És un cant als pagesos i les pageses que han estat i seguiran sent el veritable pilar i tresor de la societat, per més tecnològicament avançada que se senti, perquè de bytes no s’alimenta el món…”
Altres propostes del parc són l’espiral d’aromàtiques, els compostadors, i el viver. En paral•lel a tots aquests espais més agrícoles, el Parc incorpora aplicacions de l’energia solar. Una instal•lació de plaques fotovoltaiques en línia de 2,5 kw injecta a la xarxa l’electricitat que produeix; una cuina parabòlica de fabricació industrial permet elaborar plats gairebé tan ràpid com una de convencional —sempre que faci sol, és clar!—, mentre que un forn solar casolà demostra que poder coure sense gas o electricitat és a l’abast de tothom que sigui una mica traçut; un assecador solar de fruites i verdures i uns escalfadors d’aigua de material reutilitzat arrodoneixen el recorregut per les energies renovables.
Completen el Parc Agroecològic de l’Empordà els cavalls, que donen els seus valuosos fems per incorporar a la terra i són un pol d’atracció per a petits i grans; “el racó de l’aigua beneïda”, on uns sensors detectors de moviment activen uns difusors d’aigua que refresquen i ajuden a alleugerir la calor; i finalment, però igual d’important, la depuradora biològica d’aigües residuals, amb plantes aquàtiques, és un microhàbitat important per a insectes, petits mamífers i aus.
Els tres parcs agroecològics responen a la inquietud actual d’acostar-se als sistemes de gestió mediambientalment sostenibles i a la natura. L’agricultura ecològica, amb la seva connexió necessària amb el medi on es practica, és un element ideal per entendre d’una manera planera i divertida l’equilibri natural on s’han d’ubicar els humans.
Parc Agroecològic del Baix Gaià.
De setembre a juny obert dissabtes i diumenges al matí.
Juliol i agost de dimecres a dissabte matins i tardes.
Tel. 977 652 212 / 655 486 115
www.siniadelgaia.com
sinia@siniadelgaia.com
Parc Agroecològic de l’Empordà
Obert a partir del juny, a les tardes. Tanca a l’hivern.
Tel. 972 765 185 / 616 693 710
info@parcagroecologic.com
www.parcagroecologic.com
Vinyols Camp
Tel. 977 85 04 09 / 670 67 13 38
www.vinyolscamp.com
info@vinyolscamp.com
—————————————
DESTACATS
Els tres projectes es beneficien de la seva proximitat a la costa i l’afluència de turisme
El maneig de tantes orientacions productives és complicat quan s’ha de combinar amb l’interès turístic