El nou títol de Stefano Mancuso, El futuro es vegetal, ens permet endinsar-nos en les capacitats del món vegetal poc o gens reconegudes, com per exemple la seva intel·ligència, les seves estratègies de supervivència a través d’una estructura descentralitzada o la seva sensibilitat.
L’obra ha inspirat l’autora d’aquest article per comparar l’antagonisme del món vegetal i el món animal amb el conflicte generat a partir del procés sobiranista de Catalunya.
Per Pilar Comes, del Parc de les Olors.
Els humans, com a éssers vius animals, hem desenvolupat una percepció molt orientada a veure’ns com a éssers superiors respecte de les plantes. Jo mateixa, com a geògrafa, he estudiat el món vegetal des d’una perspectiva estètica o paisatgista, econòmica, turística… Fins i tot ara que, en el marc del projecte Parc de les Olors, em permeto una mirada agroecològica, m’adono que aquesta també suposa una perspectiva utilitarista del món vegetal. Com si les plantes fossin éssers vius al nostre servei. Difícilment ens plantegem que les plantes puguin ser éssers vius sensibles, poderosos, d’una intel·ligència complexa i encara menys comunitaris. I potser, per què no, ens poden donar lliçons de tot plegat.
Aquest regne vegetal, que ja sabem que és molt divers i extens, però resta silenciós i relativament
quiet, considerem que està al nostre servei i prou. Per això, veus com les de Stefano Mancuso ‑autor del llibre El futuro es vegetal‑ entre altres experts, que els darrers temps comencen a tenir força acollida, ens sorprenen i alhora ens estimulen cap a un canvi de mirada respecte del món vegetal. (…)
Recorda que pots comprar aquest número en format digital a l’Iquiosc.cat
I que pots comprar-lo en format paper a la nostra botiga virtual