La campanya Alcem les nostres forquilles reclama al Govern espanyol la defensa dels drets pagesos sobre la biodiversitat agrícola

Juny / 24

Les entitats de defensa de la biodiversitat cultivada de diferents països europeus han unit forces per reclamar l’atenció del Parlament Europeu i els ministeris competents en relació amb la nova llei europea sobre conservació i circulació de la biodiversitat cultivada que s’està preparant.

A l’Estat espanyol, la Fundación Entretantos i també la Red de Semillas Resembrando e Intercambiando, que agrupa entitats d’arreu de l’estat, s’han sumat a la campanya, que té per lema “Alcem les nostres forquilles”.

L’objectiu és aconseguir una llei que respecti els drets intrínsecs de la pagesia en aquest àmbit. I és que malgrat que el Parlament Europeu va fer esmenes positives a la primera proposta presentada per la Comissió, encara queda molt de recorregut abans que la llei definitiva s’aprovi. Les entitats desconfien sobretot de la pressió i les demandes que puguin sorgir del Consell Europeu. Aquest és també un òrgan legislatiu des d’on cada país dedica un equip de funcionariat. Segons María Carrascosa, de la Red de Municipios por la Agroecología “el Consell Europeu és un òrgan més opac, que està treballant article per article i que no ha emès la seva posició”. Aquesta experta en qüestions de biodiversitat cultivada opina que “normalment té una posició més convencional que el Parlament i està força allunyat de les demandes dels col·lectius que treballen en aquest àmbit”.

Una campanya de pressió

Segons com avancin les negociacions, el dret de la pagesia a cultivar, utilitzar, intercanviar i vendre les seves pròpies llavors quedaria vulnerat. Per aquest motiu, la campanya ‘Alcem les nostres forquilles’ s’adreça als responsables polítics de la Unió Europea i també als ministres competents de cada país.
Una de les accions és enviar una carta amb llavors al Ministeri d’Agricultura espanyol per correu postal.

La demanda de la carta és clara: que garanteixi la conservació i l’ús sostenible de la biodiversitat cultivada, adaptada a les condicions locals; que asseguri el dret de la pagesia a intercanviar i vendre les pròpies llavors; que doni suport a la comercialització de varietats diverses, tradicionals i locals; que garanteixi que les varietats futures no depenguin de pesticides o fertilitzants químics de síntesi.
A més, la campanya també està recollint signatures a https://mitmachen.arche-noah.at/es/levantemos-nuestros-tenedores