Per Josep Ramon Sainz de la Maza Benet
A través de la cromatografia podem conèixer si el sòl o el compost que estem analitzant té vitalitat, si té massa pesticides i herbicides, si està suficientment bé de matèria orgànica o si és capaç d’emmagatzemar nutrients i posar-los a disposició de les plantes quan ho necessiten. En aquest article l’autor presenta una descripció d’aquesta tècnica i els passos per aplicar-la.
Cultivem un sòl viu o mort? Un dels grans inconvenients de la introducció massiva de pesticides, adobs minerals i maquinària pesada que va promoure la Revolució Verda fou i és la destrucció de la vida al sòl. Ha fet de molts sòls un substrat inert i de l’agricultor un depenent de l’exterior. Un sòl sa ha de ser el principi d’una agricultura duradora, econòmicament rendible i respectuosa amb el medi. Fem que el sòl estigui viu i treballi, però com podem mesurar la seva vitalitat? I el compost que fem?
Existeixen mètodes analítics de laboratori que ens poden ajudar en aquesta resposta però són molt cars i amb una informació relativa. També n’hi ha de senzills i barats que requereixen de l’observació i l’ull crític. En presentem un, la cromatografia horitzontal amb paper de filtre circular.
On neix aquesta tècnica?
A mitjans del segle passat, el doctor Ehrenfreid E. Pfeiffer (1899-1961) va desenvolupar la tècnica de la cromatografia aplicada a l’estudi de la vitalitat dels sòls i compostos orgànics, adaptant-la de la medicina biodinàmica. Pfeiffer havia estudiat la forma de detectar malalties com la sífilis, la tuberculosi i el càncer amb la utilització dels fluids del cos en contacte amb sals de coure, és a dir, a través de la cromatografia. El cas és que es formava una cristal·lització. Aquest fou el punt de partida per al desenvolupament d’aquesta tècnica aplicada a l’agronomia.
On i quan la podem utilitzar?
Amb la cromatografia podem analitzar sòls i
compost principalment, però també fruits, llavors i preparats de biofertilitzants. El camp dels sòls i el compost és el més explorat i on trobem més referències que ens poden ajudar en la seva interpretació. No requereix una gran preparació tècnica, ni una infraestructura especial, ni materials molt cars. Es necessita (…)