Set granges petites de gallines ponedores en ecològic s’han unit en cooperativa per poder comercialitzar sota una mateixa marca i guanyar més força en el mercat. Gemma Jaén és una de les impulsores i explica que ella i altres professionals del sector afrontaven el futur amb cert pessimisme, veient les dificultats que tenien per competir amb empreses grans que oferien preus molt més econòmics. El repte a afrontar era “mantenir la nostra essència com a petits productors” i al mateix temps tenir els avantatges que suposa una producció més a l’engròs.
Per aconseguir-ho han creat la marca La Dotzena, amb central logística a Artés (Bages) i un equip tècnic que assegura la qualitat i l’homogeneïtat de l’oferta. “El veterinari i el control de qualitat és el mateix a totes les granges”, explica Jaén, de tal manera que les consumidores no notaran la diferència entre la diferent procedència dels ous. La direcció de la cooperativa és de tots els membres, que poden decidir els valors amb què operen i quina direcció pren l’empresa. De moment, ja han fixat els criteris per formar part de la cooperativa, que es centren en un màxim de 6.000 gallines, la incompatibilitat amb altres produccions que no siguin eco a la mateixa granja, i la prohibició de comprar ous a d’altres, importar o exportar.
Ampliar el model
Les granges que formen La Dotzena són de Barcelona i Girona. Totes elles comercialitzaven a botigues, grups de consum, petits supermercats, restaurants, menjadors ecològics del seu àmbit més proper. La que té més gallines arriba a 2.600 unitats i la capacitat màxima actual de la cooperativa és de 14.000 gallines. Estan oberts a altres granges que vulguin afegir-se a la cooperativa, sent conscients que, tal com diu la Gemma Jaén: “és una oportunitat perquè els petits productors no hagin de tancar”.
La previsió és que durant el mes de juliol ja puguin comercialitzar sota la marca La Dotzena, substituint les marques singulars que han constituït la cooperativa.