No comments yet

L’Era: un decenni sembrant la llavor de l’agroecologia

Redacció

Gairebé un miler de persones, entre subscriptors d’Agrocultura i persones associades, donen suport al treball que es fa des de L’Era, Espai de Recursos Agroecològics. L’entitat, a més de publicar trimestralment la revista que tens entre mans, organitza cursos, impulsa el projecte Esporus per a la biodiversitat agrícola i col·labora habitualment amb altres entitats i institucions que persegueixen els mateixos objectius.

Aquest any, la gent de l’associació L’Era estem de festa perquè complim el nostre desè aniversari. Deu anys! És hora de fer una petita pausa i respirar profundament. Així, quan mirem enrera, sentim que val la pena alegrar-nos pel camí recorregut i per tot el treball fet fins ara, però també agafem aire i forces pel camí que encara tenim ganes de fer. Quan mirem al nostre voltant ens adonem com ha canviat el sector en aquest temps i com la situació per a la producció agrària ecològica és molt més favorable i engrescadora. Certament encara hi ha entrebancs i esculls importants a resoldre i superar –la batalla dels transgènics que ens ha caigut al damunt n’és un clar exemple- però tots plegats som més i més forts, i ho podem continuar sent.
La nostra entitat es nodreix de la feina de socis, sòcies, col·laboradors i col·laboradores; però també compta amb persones alliberades que permeten mantenir un nivell d’activitat constant i una qualitat que ens ha fet mereixedors del Premi Nacional de Cultura Popular 2008 i rebre el Premi Fundación Biodiversidad el mateix any. Els nostres projectes més coneguts i pels quals la gent ens sol reconèixer són els cursos de formació, la revista Agrocultura, les Tertúlies a L’Era –obertes a tothom i que es fan cada primer dimecres de mes a Artés i Esporus, Centre de Conservació de la Biodiversitat Cultivada.
Des d’Esporus fem recerca i recuperació de varietats locals, treballem per caracteritzar-les –és a dir per conèixer els trets que les diferencien– divulgar-les i portar-les altra vegada al camp i també a la cuina. La revista Agrocultura ens permet difondre la feina d’Esporus alhora que és una plataforma de difusió de totes les persones que creiem que l’agricultura i el sistema alimentari poden i han d’escollir vies més sostenibles, ecològiques i solidàries. Les seves pàgines són un megàfon de les accions d’altres entitats, de les opinions de persones de referència, de notícies, de novetats editorials i d’altres recursos.
Afortunadament, des de L’Era tenim l’oportunitat de col·laborar constantment amb d’altres associacions i organismes amb qui compartim objectius o interessos, com per exemple la Taula de Treball d’Alimentació Escolar Ecològica, formada per una colla d’entitats que volem facilitar la introducció d’aliments ecològics en els centres educatius. Altres exemples de col·laboracions són el projecte de prospecció de fruiters vells en el perímetre del Parc Natural del Cadí-Moixeró, els materials educatius sobre ecologia per a les escoles verdes cristianes i l’ecoauditoria de residus a la Fundació Universitària del Bages. A la Terra Alta, estem colze a colze amb la Fundació El Solà, preparant un llibre que ens farà reviure les tasques agrícoles tal i com es feien a mitjans del segle XX, com per exemple el cultiu d’horta en secà. I amb tots els grups de la Xarxa Catalana de Graners anem farcint una base de dades que recull totes les varietats locals recuperades a Catalunya.
Qui tingui ganes de conèixer-nos millor pot fer un cop d’ull a la nostra pàgina web –www.associaciolera.org-, inscriure’s a la llista de distribució electrònica, o visitar-nos a la seu de la nostra entitat, a Manresa.
Sempre estem contents de fer més gran la nostra rotllana a L’Era!

L’Era: un decenni sembrant la llavor de l’agroecologia