L’hort del Trull és un espai on es conrea i alhora s’admira la vida. Un hort biològic delimitat i ordenat on conreem verdures, llegums, plantes medicinals, flors i fruiters per a l’autoconsum i, en companyia d’animals i plantes de tota mena, aprenem a veure, conèixer i viure la vida. Com diu el paisatgista Michel Baridon, “els horts són llocs on s’honora els vegetals, els responsables de transformar, per a nosaltres també, l’energia del sol”.
Text i imatges: Jesús Vegas i Miquel Macias i Arau | Il·lustracions: Begoña Carrillo
El nostre punt de partida és que un hort és un espai on conflueixen tres elements: en primer lloc un biòtop, un espai amb unes condicions ambientals determinades que proporcionen hàbitat a espècies vegetals i animals. En segon lloc, una acció humana física i planificada encarada a la producció i el creixement de vegetals i, en tercer lloc, un espai d’aprenentatge on veure i viure la vida.
Aquest trinitari punt de partida dirigeix l’activitat que desenvolupem a l’hort del Trull. Producció d’aliments i biodiversitat deixen de ser antagònics per fer camí plegats. L’esplet de vida vegetal i animal present per voluntat pròpia a l’indret construeix, amb les nostres plantacions i actuacions, un nou ecosistema, ric i biodivers.
Un espai evidentment de producció però també d’observació i d’aprenentatge. Per aquesta raó, i per a la producció d’aliments sans, els tractaments aplicats a l’activitat hortícola intenten ser el més respectuosos possible per a la terra que ens proporciona vida i nodriment i s’adhereixen als principis bàsics de l’horticultura ecològica.
En un hort de natura inclusiva, la nostra actuació com arquitectes d’un paisatge que contribuïm a construir requereix, a més d’empatia, una voluntat de reconeixement del paper dels veïns espontanis de l’hort. Un reconeixement que només es pot solidificar a partir de la seva observació i un cert coneixement del seu paper en l’ecosistema.
És així que, més enllà de les activitats pròpiament encarades a la producció que us expliquem a grans trets en l’Hort del Trull, les que converteixen aquest espai en tota una aula d’aprenentatge plena de vida us les detallem en l’apartat L’ecosistema de l’hort del Trull.
En les properes quatre revistes d’Agrocultura us convidem a conèixer l’experiència del nostre hort, en el qual passem moltes hores feinejant però també d’altres observant, coneixent i aprenent de la vida que s’hi belluga o, simplement, badant en aquells moments en què, aturat el ritme frenètic de la vida, ens abandonem a la simple i imprescindible teràpia del no fer res, contemplant el núvols o el tragí de les formigues, escoltant el cant dels ocells o flairant aromes de romaní. (…)