Un dels reptes de les cuines col·lectives és transitar cap a models més ecològics que incloguin aliments de proximitat, menús equilibrats i ingredients de producció ecològica. Per fer-ho és imprescindible atrevir-se amb receptes noves que incloguin més proteïna vegetal i alhora un control de despeses precís que indiqui el marge que hi ha per comprar aliments de més qualitat.
Des de fa 10 anys, l’associació Menjadors Ecològics assessora cuines de col·lectivitats per vincular-les a aliments de km.0 i, si és possible, també ecològics. Nani Moré, al capdavant de la iniciativa explica que “Per afavorir l’escalabilitat del model, perquè més cuines puguin canviar, es necessita disposar d’una eina digital que faciliti treballar de manera més eficaç, més organitzada i amb més control de la gestió: receptes, ingredients, gramatges, traçabilitat, costos… Hem fet moltes entrevistes a cuineres i gestores i no saben quant es gasten en matèria primera exactament, no s’atreveixen a gastar més en producte ecològic, ni saben com incloure receptes que les ajudin a ser més sostenibles”.
Conscients d’aquests reptes, l’associació Menjadors Ecològics ha impulsat la constitució d’una SL per al disseny i la promoció d’una eina digital que ajudi a cuineres i gestores de menjadors a avançar cap a una major sostenibilitat ecològica sense perdre sostenibilitat econòmica. Aquesta eina s’ha concretat en l’app Colectiva, que ja està funcionant en proves a cuines d’arreu de l’Estat.
‘Colectiva’ està pensada per al seu ús individual i per poder compartir, si es vol, la informació i els coneixements amb la resta d’usuàries, com per exemple receptes i empreses proveïdores. Ara com ara, està en prova pilot en 26 cuines d’arreu de l’Estat espanyol. L’objectiu és tenir-ne 35 de consolidades a finals de 2023. El cost de l’app és de 75 euros/mes i es pot sol·licitar la versió demo a colectiva.app
L’aplicació és un dels quatre projectes reconeguts pel programa d’inversió d’impacte Tiina que concedeix a quatre entitats un total de 220.000 euros -35.000 per Colectiva- per finançar el desenvolupament de les seves propostes. Tiina està impulsat per la Fundación Daniel y Nina Carasso, en col·laboració amb la Fundació Ship2B.