L’escarola fa servir una estratègia per garantir que la llavor es desprengui només quan les condicions climàtiques siguin les òptimes perquè pugui germinar. Com ho fem per extreure-la i guardar-la?
Per Xènia Torras, responsable del projecte Esporus de l’associació L’Era.
La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/num/81
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/inici/533-revista-agrocultura-num-81-tardor-2020.html
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/
Netejar llavor pot ser una tasca molt intuïtiva i senzilla o molt complexa. La natura, en la seva diversitat, té moltes maneres de garantir la reproducció de les diferents espècies vegetals. Algunes generen tavelles o fruits per protegir la llavor o fer-la més atractiva de manera que afavoreixen que els animals la dispersin. Altres s’encomanen a la força del vent i doten les llavors d’estructures variades que els permetin volar. I després tenim… les escaroles.
Les plantes de la família de les compostes (com l’enciam, el gira-sol o l’escarola) no generen cap estructura per protegir les llavors: la llavor nua s’allibera directament de la flor. Però, en les escaroles, aquest alliberament no es dona tan fàcilment com en les seves companyes de família. L’escarola fa servir una estratègia per garantir que la llavor es desprengui només quan les condicions climàtiques siguin les òptimes perquè pugui germinar.
L’escarola només allibera la llavor quan les condicions climàtiques són les òptimes perquè pugui germinar
Primer hem d’entendre que perquè les llavors germinin cal que hi hagi humitat i temperatura; el grau d’humitat i la temperatura adients no són iguals per a tots els cultius, depèn de diversos factors adaptatius. En el cas de l’escarola, cal una humitat alta i una temperatura d’uns 23ºC durant vuit-dotze dies.
Per garantir que el màxim de llavors d’escarola madurin, cal deixar assecar la planta al camp. Un cop la planta està seca, entre tres i cinc llavors queden encapsulades dins el calze de la flor. Quan la humitat relativa exterior és al voltant del 100% (quan plou) aquesta estructura es relaxa i deixa caure les llavors.
Com podem recollir la llavor d’escarola?
Per recollir la llavor d’escarola cal que la seva floració s’escaigui en els mesos més calorosos per garantir un bon assecat de la planta. Un cop seca, recollim tota la planta i la deixem a l’interior, resguardada de la pluja, que ens podria fer perdre tota la llavor a camp.
En un dia de pluja estendrem un plàstic a fora amb les plantes seques a sobre i una malla o borrassa que deixi entrar l’aigua però que eviti que les plantes surtin volant si fa una mica de vent. Podem deixar les plantes a la intempèrie durant vuit-dotze hores, tot i que amb tres o quatre n’hi sol haver prou. L’objectiu és que quedin ben molles i això, òbviament, depèn de la intensitat de la pluja.
Un cop les plantes ja són molles, agafem la borrassa que les tapava i l’estirem a terra. Ens hem d’assegurar que la mida del forat de la borrassa o malla és prou petit per evitar que s’hi escoli la llavor d’escarola, que fa menys de tres mil·límetres. Si és massa gran, podem doblegar la borrassa dues o tres vegades i així evitarem que es perdi massa llavor.
El següent pas és espolsar ben fot les plantes sobre la borrassa, entre set i vuit cops cadascuna, per desprendre’n la grana. A continuació movem la borrassa a un lloc sec i deixem assecar la llavor dotze hores. L’endemà tornem a moure de lloc la borrassa, ja que el terra segurament estarà humit. Deixem assecar la llavor i la borrassa vint-i-quatre hores més i espolsem la borrassa seca dins de cabassos, on farem la tècnica del sedàs invers (podeu consultar el número 80 d’Agrocultura o visualitzar el vídeo de Youtube al canal de l’associació L’Era) i després ventarem.
Perquè les llavors no estiguin massa temps humides, tot i que hi poden aguantar fins a dos dies sense generar problemes de germinació (cosa que no passa en la majoria dels cultius), el millor és que les deixem sota la pluja durant la tarda-vespre, i tota la nit, i les espolsem l’endemà al matí a primera hora. Així tenen tot el primer dia per assecar-se bé.
Si per les raons que sigui no plou i tampoc no es preveuen pluges, es poden mullar les plantes: primer les submergim en una banyera d’aigua per deixar-les ben xopes, i després cada trenta o seixanta minuts es fa una ruixada amb una mànega. És millor fer-ho en un lloc on no toqui el sol, o en un dia ennuvolat, encara que no plogui. Tot i això, quan la humitat relativa no arriba al 100%, la quantitat de llavor recollida és inferior.
Hem de pensar que cal una temperatura al voltant de 20ºC perquè es tornin a assecar un cop espolsades. Si ens arriba l’hivern i no hem fet la tasca, és convenient esperar fins a la primavera següent, o valorar un sistema d’assecatge forçat, amb ventiladors i temperatures no superiors als 30ºC. ✿
La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/num/81
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/inici/533-revista-agrocultura-num-81-tardor-2020.html
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/