En entrar en una masia antiga, amb les parets arrebossades de cal, escantellades ja pel pas del temps, no som conscients que, sovint, tenim una joia arquitectònica a l’interior dels murs. És la tàpia. Són murs de terra però fent la funció de mur i de sostén de la casa.
Text i Imatges: Terram, www.terram.cat
Els murs de tàpia són els grans desconeguts arreu del territori La tàpia és mil·lenària i la podem trobar en la major part del planeta. De fet, més del 50% dels edificis patrimonials de la UNESCO són de terra
i, entre ells, la tàpia ocupa un protagonisme important. Encara avui en dia més del 30% de la població mundial viu en cases de terra. No només es tracta d’una tècnica vernacular sinó que, cada vegada més, es valoren les qualitats sostenibles que té i s’utilitza en edificis de nova construcció, tant públics com privats. En tenim exemples d’arquitectura moderna a les piscines de Toro (Zamora), el teatre de Balaguer o la bodega de Mas Martinet (El Priorat). A més, cada vegada es construeixen més habitatges de tàpia o es rehabiliten els seus murs, quan es tracta de cases existents.
Continua llegint l’article en format pdf: bioconstruccio_70color
Consulta tot el sumari del número clicant aquí
Pots comprar el número 70 d’Agrocultura en format paper clicant aquí
I també pots comprar-lo en format digital clicant aquí