Del 13 al 15 de juny, una quarantena de persones van enfilar ruta cap a França per veure algunes experiències de cultiu ecològic d’extensius. La idea del viatge partia del darrer Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica, que tractava aquest tema. L’autor ens aporta una crònica de les visites d’aquells dies i de l’ambient creat entre tothom que hi va assistir.
Per Pedro Cano. Amb imatges de Neus Vinyals.
Eren les vuit del matí d’un dia assolellat i clar del mes de juny quan vaig arribar al punt de trobada, a la sortida d’autopista Girona Oest. L’olor a cafè de la fàbrica de Nestlé propera inundava l’ambient i donava un toc agradable al començament d’un dia que seria llarg… teníem 500 quilòmetres de viatge i dues visites a la tarda.
Els companys que arribaven per l’Eix Transversal des de les terres de Lleida i la Catalunya Central i Pirinenca ja portaven dues i tres hores activats, així és que després d’esmorzar a l’àrea de servei de la Jonquera i a mida que l’excitació del cafè i el retrobament amb amics, col·legues i coneguts deixava pas al pes de la ruta, les converses s’anaren esmorteint i l’ambient de l’autocar s’anà apaivagant… fins que vàrem arribar al nostre primer destí: el centre educatiu Lycée Agricole d’Aix-Valabre (Gardanne, entre Aix en Provence i Marsella).
Vàrem dinar en el menjador escolar i se’ns va incorporar el que seria el nostre guia durant tot el viatge, Mathieu Marguerie, tècnic d’Agribio 04 (Associació d’Agricultors Biològics de la regió 04: Provença/Alpes/Côte d’Azur) que ja havia estat ponent invitat al Simposi de Manresa i que va triar, organitzar i acompanyar-nos a totes les visites que vam fer durant el viatge.
A la tarda ens van ensenyar els assajos que fan a la mateixa finca del Lycée en col·laboració amb Agribio. Un primer assaig comparava el control d’herbes amb herbicides amb el control mecànic amb binadora, en sembra en línies a 14-14-14- 28 -14-14-14 centímetres, sobre blat dur convencional.
Un segon assaig amb blat ecològic intercalava una línia de favó o erbs cada dues línies de blat, amb l’objectiu d’aportar nitrogen (N2) i proteïnes al blat. En primavera passen una binadora guiada amb càmera i GPS per destruir els favons i els erbs abans que tavellin. Difonen els resultats mitjançant Agribio i els seus mitjans de difusió: reunions, trobades de camp, web, publicacions (ActuBio, etc.)
Em va agradar la bona infraestructura que tenen les Lycées Agricoles, (…)
Pots llegir tot l’article clicant itineraris_73
Pots comprar aquest número 73 d’Agrocultura en format paper aquí
També pots comprar-lo en format digital aquí